Васабі
Васабі – популярна японська приправа
Без васабі неможливо уявити японську кулінарію. Приправа має зеленуватий колір, гострий смак, насичений і яскравий запах. Може бути, саме за ці властивості васабі називають японської гірчицею, а також порівнюють з хріном. Проте все, що є спільного між коренем хрону і коренем васабі, це лише ставлення до одного сімейства хрестоцвітних.
Васабі - користь і застосування
В Японії васабі отримав поширення в 14 столітті. Тоді мешканці міста міста сідзуока піднесли приправу майбутнього управителю-сьогуну. Йому дуже сподобався смак продукту, він розповсюдив її по всій Японії.
Васабі представляє собою багаторічна трав'яниста рослина висотою близько 30 см В природі воно росте на берегах гірських річок в трохи притопленном стані. У промислових масштабах для вирощування васабі створюються умови, наближені до природних, а перший врожай зазвичай збирають через півтора-два роки після посадки.
Рослина васабі має масу корисних властивостей:
- підвищує імунітет;
- запобігає розвитку карієсу;
- є хорошою профілактикою простудних захворювань;
- попереджає серцево-судинні захворювання;
- покращує роботу імунної системи;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- сприяє профілактиці онкологічних захворювань.
При всіх корисних якостях васабі, слід не зловживати цим продуктом. Надмірне вживання може призвести до проблем з печінкою і кишечником, підвищення артеріального тиску. Акуратно з цією приправою слід бути алергікам, людям, що мають проблеми з нирками, вагітним.
Використання в кулінарії
У кулінарії використовують свіжий або висушений корінь вассабі. Його подають:
- до суші і ролів;
- риби і морепродуктів;
- овочів;
- м'яса.
Також японський хрін використовують у приготуванні соусів, маринадів, коктейлів.
Свіжий корінь васабі в основному можна зустріти лише в Японії. Це пов'язано з умовами вирощування рослини і його особливостями. За рік японський хрін здатний вирости лише на 3 див. У вітчизняних торгових точках найчастіше зустрічається вассабі-порошок або паста. Японці використовують в кулінарії не тільки корінь васабі. Вони також готують молоде листя рослини, квітки і стебла японського хрону.
У свіжому вигляді японський хрін миють і чистять, не зачіпаючи зеленої шкірки. Потім необхідну кількість кореня труть на тертці, а решту зберігають у холодильнику, загорнувши в харчову плівку. Смакові якості кореня васабі розподіляються нерівномірно. Верхня частина більш гостра, донизу гострота знижується. Натуральний васабі відрізняється насиченістю смаку і гостротою. Вона відчувається кілька хвилин, протягом яких людина встигає оцінити смак страви.
Сухий японський хрін може зберігатися дуже довго, головне тримати його в герметичній ємності. Для приготування приправи, порошок змішують з водою або лимонним соком і дають масі настоятися близько 20 хвилин. Приготований соус придатний до вживання протягом двох тижнів. Що стосується готової пасти, то відразу після відкриття тюбик слід помістити в холодильник. Там його можна зберігати протягом декількох тижнів.
- Фунчоза − як правильно вибрати та приготуватиСтрави східної кухні користуються великою популярністю серед українців, але не кожній господині доводилося самостійно купувати та готувати популярну на Сході локшину фунчозу. Однак це блюдо обов'язково потрібно додати в домашній раціон, оскільки воно може стати основою здорової й збалансованої дієти. У цьому огляді ви дізнаєтесь, як правильно вибрати та приготувати фунчозу, щоб повною мірою відчути її особливий смак.Повна версія статті
- Рисова локшина – користь та калорійністьРисова локшина – користь та калорійність Рисова локшина є одним з найпоширеніших гарнірів східноазіатської кухні, яка в останні роки дуже популярна в Україні. Однак деякі люди все ще мало знайомі з цим продуктом, тому рідко використовують її вдома, окрім тих випадків, коли замовляють готові страви з доставкою. Але рисова локшина може стати корисним доповненням до правильно збалансованої дієти, тож варто дізнатись про її калорійність та поживну цінність.Повна версія статті